De Iberische wolf is één van de vele wolf soorten in de wereld. De wolf is een van de diersoorten waarvan zijn leefgebied aanzienlijk afneemt in alle delen van de wereld. In Portugal wordt de Iberische wolf bedreigt met uitsterven en is het is sinds 1988 volledig beschermd door een nationale wet.

Er zal concrete actie moeten worden ondernomen en snel en efficiënt moeten worden gehandeld als we het uitsterven van deze prachtige dieren willen voorkomen.

Project

Vrijwilligerswerk met wolven in Portugal; Het wolven project is in 1987 opgericht door een onafhankelijke, non-profit organisatie, toegewijd aan het behoud van de Iberische wolf en zijn leefgebied in Portugal. Dit project is opgericht met het doel om wolven, die niet langer voor zichzelf kunnen zorgen en dus helaas niet meer in het wild kunnen leven, een aangepast thuis te geven in een omsloten natuurlijk gebied en om de wolf te promoten.

Deelname aan dit project is bedoeld voor vrijwilligers die willen helpen aan de instandhouding en bescherming van een van de mooiste en mysterieuze dieren ter wereld; de Iberische wolf. Het werk van vrijwilligers is erg belangrijk voor de ontwikkeling en voortgang van het centrum. Door het voortbrengen van meer begrip voor de wolven, is het project overtuigd dat ze de uitsterving van deze dieren kan helpen voorkomen.

De projectstaf ter plaatse bestaat uit 3 personen, is enthousiast en vindt het leuk om vrijwilligers alles te leren over de wolven en met hen samen te werken. De voertaal op dit wolven project is Engels.

De projectlocatie ligt ongeveer 20 km van Lissabon, de hoofdstad van Portugal. Het wolvencentrum is gelegen in een beboste vallei. De omgeving is rijk aan natuur en cultureel erfgoed, diverse (ongerepte) natuurreservaten en ook de zee/strand is vlakbij.

Er zijn veel mooie dingen te bezichtigen en te doen in je vrije tijd. Bijvoorbeeld: ga erop uit om de mooie omgeving van bossen en de kustlijn te ontdekken of ga ontspannen op het nabij gelegen strand. Bezoek verschillende plaatsjes zoals de historische stad Mafra, de prachtige paleizen van Sintra en natuurlijk een bezoek aan Lissabon mag niet ontbreken.

Je reist op eigen gelegenheid naar het project in Portugal. Gedetailleerde reisinformatie zal na je boeking worden verstrekt.

Het vrijwilligerswerk met wolven is gevarieerd en je taken kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Eten klaarmaken voor de wolven en voederen van de wolven (2 tot 4 keer per week);
 • Controleren van de wolven drinkplaatsen (tijdens de zomer op zijn minst 3 keer per dag);
 • De gezondheid en algehele gedrag van de wolven observeren (minimaal 2 uur per dag);
 • Assisteren bij onderhoud van de infrastructuur (zoals het controleren van de omheining en hekken, schilderwerk, etc.);
 • Meehelpen bij het herbebossing programma (inclusief het zorgen voor de open plekken in het woud en het grondgebied buiten de omheining, alleen in de winter periode);
 • Voorkomen van brand/vuurcontroles uitvoeren in het gebied (voornamelijk juli – oktober);
 • Indien mogelijk helpen bij de bezoekers receptie;
 • De project coördinator kan vragen om bepaalde taken uit te voeren welke hier niet genoemd zijn, maar deze kunnen op dat moment zeer belangrijk zijn in een onverwachte situatie.

Je werkt 5 dagen per week, ongeveer 7 uur per dag (in de zomer periode mogelijk langer). Je hebt elke week 2 dagen vrij.

De vrijwilligers accommodatie bestaat uit 2 leuke huisjes welke volledig zijn ingericht. Het eerste huis heeft 2 slaapkamers (één 4-persoons slaapkamer en één 2-persoons slaapkamer. Het tweede huis heeft één 2-persoons slaapkamer. Andere faciliteiten, zoals keuken, waar je je eigen maaltijden kunt klaarmaken, en de badkamer, worden gedeeld door alle deelnemers.

Als vrijwilliger moet je aan de volgende punten voldoen:

 • Minimum leeftijd van 18 jaar.;
 • In het Engels (of in het Spaans/Portugees) kunnen communiceren en in teamverband kunnen werken;
 • Geïnteresseerd zijn in dieren en een goede conditie hebben;
 • Langer verblijf dan 2 weken vereist een uitgebreide motivatiebrief (in het Engels);
 • Er zijn geen vaccinaties vereist voor dit project, maar geadviseerd worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A. (voor eventuele verdere vaccinaties en/of informatie adviseren we je contact op te nemen met de plaatselijke GGD).

Vrijwilligers zijn het hele jaar welkom (behalve in december en januari). Er zijn vaste aankomstdata en meerdere vaste vertrekdata waaruit je kunt kiezen:

Aankomst
Vertrek
05 februari
15 of 18 februari
19 februari
01 of 04 maart
05 maart
15 of 18 maart
19 maart
29 maart of 01 april
02 april
12 of 15 april
16 april
26 of 29 april
30 april
10 of 13 mei
15 mei
29 mei
03 juni
17 juni
19 juni
03 juli
05 juli
19 juli
22 juli
05 augustus
07 augustus
21 augustus
23 augustus
06 september
09 september
23 september
25 september
09 oktober
14 oktober
25 of 28 oktober
29 oktober
08 of 11 november
12 november
22 of 25 november
Periode
10 nachten
prijs p.p.
13 nachten
prijs p.p.
14 nachten
prijs p.p.
(Stapel)bed in een 4-persoons kamer
€ 339,-
€ 400,-
€ 419,-
Bed in een 2-persoons kamer
€ 386,-
€ 460,-
€ 484,-
Alleen gebruik van een 2-persoons kamer
€ 563,-
€ 715,-
€ 770,-
Periode
10 nachten
prijs p.p.
13 nachten
prijs p.p.
14 nachten
prijs p.p.
Bed in een 2-persoons kamer
€ 447,-
€ 540,-
€ 570,-
Alleen gebruik van een 2-persoons kamer
€ 700,-
€ 910,-
€ 980,-

De prijzen zijn inclusief:

 • Informatie en assistentie voor vertrek
 • Gratis offerte vliegtickets / reismogelijkheden (de meest geschikte vluchtopties op een rijtje), indien gewenst
 • Accommodatie
 • Gebruik van keukenfaciliteiten
 • Een donatie aan het project
 • Training en begeleiding
 • Administratie kosten
 • En uiteraard een onvergetelijke ervaring

Prijzen zijn geldig voor de genoemde periodes in het jaar 2019.

Alles wat je moet weten voordat je dit project boekt:
Extensive information Project Wolves in Portugal (PDF)

BOEK DIT PROJECT