De Iberische wolf, woonachtig op het Iberische schiereiland, is één van de vele wolf soorten in de wereld. De wolf is een van de diersoorten waarvan zijn leefgebied aanzienlijk afneemt in alle delen van de wereld. In Portugal wordt de Iberische wolf bedreigt met uitsterven en is het is sinds 1988 volledig beschermd door een nationale wet.

Er zal concrete actie moeten worden ondernomen en snel en efficiënt moeten worden gehandeld als we het uitsterven van deze prachtige dieren willen voorkomen.

Project

Vrijwilligerswerk met wolven in Portugal; Het wolven project is in 1987 opgericht door een onafhankelijke, non-profit organisatie, toegewijd aan het behoud van de Iberische wolf en zijn leefgebied in Portugal. Dit project is opgericht met het doel om wolven, die niet langer in het wild kunnen leven en voor zichzelf kunnen zorgen, een aangepast thuis te geven in een omsloten natuurlijk gebied en om de wolf te promoten.

Deelname aan dit project is bedoeld voor vrijwilligers die willen helpen met de instandhouding en bescherming van een van de mooiste en mysterieuze dieren ter wereld; de Iberische wolf. Het werk van vrijwilligers is erg belangrijk voor de ontwikkeling en voortgang van het centrum. Door het voortbrengen van meer begrip voor de wolven, is het project overtuigd dat ze de uitsterving van deze dieren kan helpen voorkomen.

De projectstaf ter plaatse bestaat uit 3 personen, (welke niet alleen speciaal zijn toegewijd zijn aan vrijwilligers). De staf is enthousiast en vindt het leuk om vrijwilligers alles te leren over de wolven en met hen samen te werken. De voertaal op dit wolven project is Engels.

De projectlocatie ligt ongeveer 20 km van Lissabon, de hoofdstad van Portugal. Het wolvencentrum is gelegen in een beboste vallei. De omgeving is rijk aan natuur en cultureel erfgoed, diverse (ongerepte) natuurreservaten en ook de zee/strand is vlakbij.

Er zijn veel dingen te doen in je vrije tijd. Bijvoorbeeld: ga erop uit om de mooie omgeving van bossen en de kustlijn te ontdekken of ga lekker ontspannen op het nabij gelegen strand. Bezoek verschillende plaatsjes zoals de historische stad Mafra, de paleizen van Sintra en natuurlijk een bezoek aan Lissabon mag niet ontbreken. In overleg met de project coördinator is het eventueel mogelijk om extra vrije dagen te regelen.

Je reist op eigen gelegenheid naar het project in Portugal. Gedetailleerde reisinformatie zal na je boeking worden verstrekt.

Het vrijwilligerswerk met wolven is gevarieerd en je taken kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Eten klaarmaken voor de wolven;
 • Voederen van de wolven (2 tot 4 keer per week);
 • Controleren van de wolven drinkplaatsen (tijdens de zomer op zijn minst 3 keer per dag);
 • De gezondheid en algehele gedrag van de wolven observeren (minimaal 2 uur per dag);
 • Assisteren bij onderhoud van de infrastructuur (zoals het controleren van de omheining en hekken, schilderwerk, etc.);
 • Meehelpen bij het herbebossing programma (inclusief het zorgen voor de open plekken in het woud en het grondgebied buiten de omheining, alleen in de winter periode);
 • Voorkomen van brand/vuurcontroles uitvoeren in het gebied (voornamelijk juli – oktober);
 • Indien mogelijk helpen bij de bezoekers receptie;
 • De project coördinator kan vragen om bepaalde taken uit te voeren welke hier niet genoemd zijn, maar deze kunnen op dat moment zeer belangrijk zijn in een onverwachte situatie.

Je werkt 5 dagen per week, ongeveer 7 uur per dag (in de zomer periode mogelijk langer). Je hebt elke week 2 dagen vrij.

De vrijwilligers accommodatie bestaat uit 2 chalettype guests en zijn volledig ingericht en van alle gemakken voorzien. Het eerste huis heeft 2 slaapkamers (één 4-persoons slaapkamer en één 2-persoons slaapkamer. Het tweede huis heeft één 2-persoons slaapkamer. Andere faciliteiten, zoals keuken, waar je je eigen maaltijden kunt klaarmaken, en de badkamer, worden gedeeld door alle deelnemers.

Als vrijwilliger moet je aan de volgende punten voldoen:

 • Minimum leeftijd van 18 jaar.;
 • In het Engels (of in het Spaans/Portugees) kunnen communiceren en in teamverband kunnen werken;
 • Geïnteresseerd zijn in dieren en een goede conditie hebben;
 • Langer verblijf dan 2 weken vereist een uitgebreide motivatiebrief (in het Engels);
 • Er zijn geen vaccinaties vereist voor dit project, maar geadviseerd worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A. (voor eventuele verdere vaccinaties en/of informatie adviseren we je contact op te nemen met de plaatselijke GGD).

Vrijwilligers zijn het hele jaar welkom (behalve in december en januari). Tot eind november 2018 mag je zelf je eigen aankomst datum kiezen (aankomst bij voorkeur op een dinsdag of woensdag en aankomst/vertrek in het weekend is helaas niet mogelijk). Minimum deelname van 11 dagen (10 nachten). Voor 2019 zijn er vaste aankomstdata en meerdere vaste vertrekdata waaruit je kunt kiezen:

Aankomst
Vertrek
05 februari
15 of 18 februari
19 februari
01 of 04 maart
05 maart
15 of 18 maart
19 maart
29 maart of 01 april
02 april
12 of 15 april
16 april
26 of 29 april
30 april
10 of 13 mei
Voor informatie deelname vanaf 14 mei en later info@globalspirit.nl
Periode
10 nachten
prijs p.p.
13 nachten
prijs p.p.
14 nachten
prijs p.p.
(Stapel)bed in een 4-persoons kamer
€ 339,-
€ 400,-
€ 419,-
Bed in een 2-persoons kamer
€ 386,-
€ 460,-
€ 484,-
Alleen gebruik van een 2-persoons kamer
€ 563,-
€ 715,-
€ 770,-
Periode
10 nachten
prijs p.p.
13 nachten
prijs p.p.
14 nachten
prijs p.p.
Bed in een 2-persoons kamer
€ 447,-
€ 540,-
€ 570,-
Alleen gebruik van een 2-persoons kamer
€ 700,-
€ 910,-
€ 980,-

De prijzen zijn inclusief:

 • Accommodatie
 • Gebruik van keukenfaciliteiten
 • Een donatie aan het project
 • Training en begeleiding
 • Administratie kosten

Prijzen zijn geldig voor de genoemde periodes in het jaar 2019. Prijzen voor 2018 op aanvraag.

Alles wat je moet weten voordat je dit project boekt:
Extensive information Project Wolves in Portugal (PDF)

BOEK DIT PROJECT