Zeeschildpadden zijn grote lucht ademende reptielen die voornamelijk voorkomen in de tropische en subtropische zeeën. Door hun gestroomlijnde lichaam en grote flippers kunnen ze zich opmerkelijk goed voortbewegen in de zee. Hoewel zeeschildpadden het grootste gedeelte van hun leven doorbrengen in de zee zijn ze wel, ten behoeve van hun voortplanting, afhankelijk van land.

De wijfjes komen aan land om hun eieren te leggen in het zand. Kleine zeeschildpadjes starten hun leven dan ook niet in zee maar op het land. Dit project is geïnteresseerd in het behoud van verschillende zeeschildpadden en zijn in het bijzonder geïnteresseerd in de Leatherback-, de Green- en de Hawksbill zeeschildpad, welke allen nesten op de stranden van Kenia.

Project

Vrijwilligerswerk met zeeschildpadden in Kenia; Het project is in 1979 opgericht als onderdeel van een al bestaande organisatie die staat voor het behoud van zeeleven. Dit project zet zich met passie in voor de bescherming van Keniaanse zeedieren, met name zeeschildpadden, en hun leefomgeving. Dit doen zij o.a. door rehabilitatie, onderzoek, educatie, campagnes en lokale bevolkingsontwikkeling.

De projectstaf bestaat uit een 18 full time staf. De staf is reuze enthousiast en vindt het leuk om met nationale en international vrijwilligers samen te werken en je veel te leren. De voertaal op dit zeeschildpadden project is Engels.

Het project is gesitueerd aan de Noordoost kust van Kenia en ligt in een echt Swahili (of Bajuni) vissersdorp dat over de jaren heen is uitgegroeid tot een klein strand oord. Er is een goed aanbod aan winkels in de omgeving evenals medische benodigdheden. Er zijn internet faciliteiten, lokale- en toeristen eetgelegenheden en leuke Afrikaanse bars/disco’s.

Buiten het relaxen op het strand en op het project zijn er ook genoeg andere dingen te doen in je vrije tijd. Zoals buitengewone snorkel- en duik mogelijkheden, diverse boot trips, bezoek aan het Arabuko-Sokoke Forest, ruïnes, vlinder farm, kindertehuis, etc.

Je reist op eigen gelegenheid naar het project in Kenia. Gedetailleerde reisinformatie zal na je boeking worden verstrekt.

Na je aankomst krijg je eerst een introductie. Hierna zullen de werkzaamheden van vrijwilligerswerk met schildpadden bestaan uit het meehelpen aan diverse programma’s:

 • Nest bescherming en onderzoek programma: Assisteren bij schildpad patrouilles, welke vaak ook ‘s nachts op verschillende uren gedaan worden, om te helpen bij activiteiten zoals het zoeken naar nest activiteiten en nesten waarvan de eieren uitkomen, zoeken naar gestrande zeeschildpadden, assisteren bij marine patrouilles betreft illegale activiteiten, het verzamelen van gegevens van nestelende zeeschildpad vrouwtjes (zoals meten en labelen), het voorzichtig verplaatsen van nesten naar een veiligere locatie. Nestelen van zeeschildpadden en ook het uitkomen van eieren gebeurd het bijna het gehele jaar door. Maar de drukste periode hiervoor is april – oktober.
 • Net vrijlatings- en onderzoek programma: Dit programma is opgezet in samenwerking met de lokale vissers en je taken kunnen bestaan uit het assisteren bij de schildpad onderzoeken zoals controleren op parasieten en verwondingen. Het verzamelen van gegevens zoals meten en gewicht. Indien de schildpad gezond en niet gewond is deze weer vrijlaten op een passende locatie.
 • Het schildpad rehabilitatie centrum:Het is mogelijk dat er een zeeschildpad in rehabilitatie zit gedurende je verblijf op het project. De hulp van vrijwilligers is dan vereist bij o.a. het voederen en schoonmaken van de schildpad, het schoonhouden van de tank, voedsel bereiden, de info borden up-to-date houden, het meenemen van de zeeschildpad voor een ‘bad’ (alleen voor goede zwemmers) en af en toe assisteren bij het rondleiden van bezoekers.
 • Onderwijs- en bewustwording in de lokale gemeenschap: Met dit programma geeft het project educatie aan lokale scholen en probeert waar mogelijk de lokale bevolking te helpen. Als vrijwilliger help je mee met o.a. strand schoonmaak dagen, herplanting van mangrove dagen, assisteren bij het bezoek van schoolkinderen aan het project en andere educatieve werkzaamheden.

Je werkt 5 dagen/nachten per week en zaterdag en zondag ben je vrij.

De accommodatie voor vrijwilligers is in een gezellig huis dat op het project kamp staat en is slechts 5 minuten lopen naar de oceaan. Er zijn 4 tweepersoonsslaapkamers met elk een eigen badkamer. De kamers grenzen aan een mooie, zonnige binnenplaats/tuin waar je ook een klein dompel zwembad vindt om in af te koelen. Normaal gesproken deel je een slaapkamer met een andere vrijwilliger. Voor gezamenlijk gebruik zijn er 2 overdekte terrassen, eet/zithoeken en een keuken.

Als vrijwilliger moet je aan de volgende punten voldoen:

 • Minimum leeftijd van 18 jaar (tenzij begeleidt door een ouder/verzorger)
 • In het Engels kunnen communiceren
 • Er zijn geen vaccinaties vereist voor dit project. Geadviseerd wordt DTP, hepatitis A en Gele koorts. Ook wordt aangeraden om malaria tabletten te slikken. (Voor de meest actuele informatie adviseren we je contact op te nemen met een vaccinatiedienst)

Vrijwilligers zijn het gehele jaar door welkom en minimum verblijf van 2 weken. Er zijn vast deelname data:

2 weken deelname

Maand
aankomst- en vertrekdata
januari
06 – 19 jan / 22 jan – 02 febr
februari
03 – 16 febr / 17 febr – 01 mrt
maart
02 – 15 mrt / 16 – 29 mrt
april
30 mrt – 12 apr / 13 – 26 apr / 27 apr – 10 mei
mei
11 – 24 mei / 25 mei – 07 juni
juni
08 – 21 juni / 22 juni – 05 juli
juli
06 – 19 juli / 20 juli – 02 aug
augustus 03 – 16 aug / 17 – 30 aug / 31 aug – 13 sept
september
14 – 27 sept / 28 sept – 11 okt
oktober 12 – 25 okt / 26 okt – 08 nov
november 11 – 24 nov / 25 nov – 08 dec
december 09 – 22 dec

Dit project is eventueel ook goed te combineren met het project Colobus apen in Kenia.

Vrijwilligers zijn het gehele jaar door welkom en minimum verblijf van 2 weken. Er zijn vast deelname data:

4 weken deelname

Maand
aankomst- en vertrekdata
januari
06 jan – 02 febr
februari
03 febr – 01 mrt
maart
02 – 29 mrt
april
30 mrt – 26 apr
mei
27 apr – 24 mei
juni
25 mei – 22 juni
juli
22 juni – 19 juli
augustus 20 juli – 16 aug
september 17 aug – 13 sept
oktober 14 sept – 11 okt
november 12 okt – 08 nov
december 11 nov – 08 dec

Dit project is eventueel ook goed te combineren met het project Colobus apen in Kenia.

Periode Prijs per persoon
2 weken € 1.125,00
4 weken € 1.840,00
De prijzen zijn inclusief:

 • Informatie en assistentie voor vertrek
 • Indien gewenst, offerte vliegtickets / reismogelijkheden (de meest geschikte vluchtopties op een rijtje)
 • Accommodatie
 • 1 maaltijd (lunch) per dag (niet in het weekend)
 • Iedere week 1 excursie of unieke activiteit naar interessante plaatsen in de omgeving van het project
 • Donatie aan het project
 • Training en begeleiding
 • Programma- en administratie kosten
 • En uiteraard een onvergetelijke ervaring!

Prijzen zijn geldig voor de genoemde periodes in het jaar 2022.

Alles wat je moet weten voordat je dit project boekt:
Extensive information Project Sea turtles in Kenya (PDF)

BOEK DIT PROJECT